Sample menu:

 Pčelinji otrov

O PČELINJEM OTROVU
  Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je biološka namjena štititi pčelinju zajednicu od neprijatelja.
Pčela radilica ima vrlo složen žalčani sustav, smješten u zatku trbuha. Sastoji se od žalčanih lukova, dva nožića, tri para hitinskih pločica (duguljastih, trokutnih, kvadratnih), i dvije otrovne žlijezde ("velike", kisele; "male", alkalne).
Posve mlade pčele još ne proizvode otrov, a pčele starije od 20 dana prestaju ga proizvoditi. No u mjehuru otrovne žlijezde otrov ostaje sačuvan.
Razvojno žalac potječe od leglice koju imaju ženke raznih kukaca, a služi za polaganje jaja. Stoga žalac nalazimo samo u matice i radilica. Matica, u pravilu, upotrebljava svoj žalac samo u borbi s drugom maticom. I matica i radilica može višekratno koristiti žalac u borbi s drugim kukcima - kada bode u tvrdu, hitinsku, podlogu. Ubode li u elastičnu podlogu kao što je ljudska koža neće moći izvući žalac, on će se otkinuti, a od takve drastične ozljede pčela, a i matica, neće preživjeti. Prilikom uboda, pčela ispusti 0,5-1 ml pčelinjeg otrova. Pretpostavlja se da pri pčelinjem ubodu lako hlapljivi dio otrova, koji vrlo brzo ispari, služi kao alarm ostalim pčelama na prisutnost neprijatelja.
SASTAV PČELINJEG OTROVA
  Pčelinji otrov (apitoksin) je gorka, bezbojna tekućina. Sastoji se od mješavine proteina koji izazivaju lokalnu upalu na mjestu uboda pčele a takodjer djeluju anikoagulantno. Jednim ubodom u kožu čovjeka pčela unese oko 0,1 mg svojeg otrova. Apitoksin je po svom sastavu sličan zmijskom otrovu. Može se deaktivirati alkoholom (etanolom). Oko 1% ljudske populacije je alergično na apitoksin.
  
  1. MELITIN
  ...čini oko 52% svih peptida u otrovu. Melitin je jaki antiupalni agens i potiče izlučivanje korizola, hormona nadbubrežne žlijezde, u tijelu.
  2. APAMIN
  ...je blagi neurotoksin koji takodjer potiče izlučivanje kortizola, hormona nadbubrežne žlijezde
  3. ADOLAPIN
  ...djeluje antiupalno i analgetički blokirajući ciklooksigenazu.
  4. FOSFOLIPAZA A2
  ....je po tkivo najdestruktivnija sastavnica pčelinjeg otrova. To je enzim koji razlaže fosfolipide od kojih je sastavljenja stanična membrana. Takodjer snižava krvni tlak i zaustavlja zgrušavanje krvi.Ona aktivira arahidoničnu kiselinu koja se metabolizira u ciklusu cikloksigenaze pri čemu nastaju prostaglandini koji pak reguliraju upalne procese u tijelu.
  5. HIJALORUNIDAZA
  ...širi krve kapilare
  6. HISTAMIN
  ...je alergijski čimbenik
  7. DOPAMIN I NORADRENALIN
...dižu broj srčanih otkucaja i potiču simpatički autonomni sustav.

Pčelinji otrov